Sisäänkäynti, julkisivu ja kulkureitit

Sisäänkäynnin valaistus ohjaa vieraat ovelle ja valaisee lukon ja ovenkahvan.

Sisäänkäynnin valaistus on osa kulkuvalaistusta ja takaa turvallisen liikkumien. Valaisimen paras sijoituspaikka on sisäänkäyntikatoksen katossa oven yläpuolella. Tällöin kulkija ei itse varjosta oven lukkoa ja kahvaa. Vaihtoehtona on valaista sisäänkäynti oven läheisyyteen asennetuilla seinävalaisimilla, jotka valitaan talon tyylin mukaan. Myös talon numerovalaisin voi myös osaltaan toimia osana ovivalaistusta.

Talon ulkoasu viimeistellään arkkitehtuuria täydentävällä julkisivuvalaistuksella, joka toimii osaltaan myös kulkuvalaistuksena. Julkisivua voidaan valaista käyttämällä esimerkiksi räystään alle sijoitettuja upotettuja, valoa alaspäin seinälle ja kulkureiteille suuntaavia valaisimia, tai pinta-asenteisia seinävalaisimia käyttäen. Seinävalaisimien häikäisysuojauksen tulisi olla vaakatasossa hyvä, jottei valaisin häikäisyllään peitä rakennusta näkymättömiin. Kunnollinen ulkovalaisin oikein asennettuna valaisee hallitusti ympäristöään, muttei häikäise.

Pollarit sopivat kulkureittien valaisemiseen pihateillä ja puutarhassa. Paras pollarivalo suuntaa ja hajottaa valon alaspäin valaisten kulkua. Ilman häikäisysuojausta valo näyttää kauempaa katsottuna vain kirkkaalta pisteeltä.

Pimeässä tarvitaan vähän valoa. Valoja suunnitellessa on hyvä muistaa, että talon julkisivun väritys vaikuttaa valon määrään. Vaalea talo heijastaa valoa ympäristöön tummaa enemmän.

Kulkualueiden ja sisäänkäyntien valaistusta sekä pihan ajoteitä ja ulkorakennuksia kannattaa ohjata liiketunnistimella. Pihavalojen ohjauksessa on hyvä muodostaa erilaisia ryhmiä, joita ohjataan hämärä- ja kellokytkimellä. Kellokytkin sammuttaa valot kun pihalla ei enää liikuta. Numerovalaisimen tulee turvallisuussyistä toimia läpi yön.