Eteinen

Eteinen on kodin käyntikortti.

Eteinen on välitila kodin ja ulkomaailman välillä, ja antaa ensivaikutelman kodista. Sisääntuloon tyypillisesti liittyviä tiloja ovat tuulikaappi, eteinen, aula, käytävä ja portaikko. Usein eteiset ovat ikkunattomia tiloja, tai niihin tulee vain vähän luonnonvaloa.

Tilan kalustus sisältää yleensä istuimen, vaate- ja kenkäsäilytyksen, peilin, pöytätason ja naulakon. Eniten valoa tarvitaan peilin eteen sekä vaatesäilytykselle.

Eteisessä ei vietetä paljon aikaa, mutta se toimii arkielämän näyttämönä lähtö- ja tulotilanteissa, ja siellä otetaan vastaan vieraita. Valaistuksen tulisi olla tasapainossa sekä ulkotilojen että kodin muun sisävalaistuksen kanssa. Huomattava valaistusero sisä- ja ulkotilojen välillä aiheuttaa silmälle pidemmän sopeutumisajan valon muutokseen.

Valaisimien valinta on kiinni tilan mittasuhteista, muodosta, koosta ja tyylistä. Hyvää yleisvaloa tuovat opaalikupuiset valaisimet tai moniosaiset kohdevalot. Eteisessä voidaan käyttää myös epäsuoraa valaistusta. Tärkeää on, että valoa riittää myös tilan pystypinnoille. Pienemmän eteisen toiminnoille saattaa riittää yksi hyvin valaiseva valaisin. Mikäli yleisvalaistus tehdään käyttämällä useita valaisimia, on syytä huolehtia siitä että varjoja tulee mahdollisimman vähän.

Yleisvalaistusta voidaan täydentää peilin ylle tai sivuille asennettavilla seinävalaisimilla. Erillistä peilivalaistusta käytettäessä voi yleisvalaistustaso olla matalampi, jolloin häikäistyminen sisä- ja ulkotilojen välillä pienenee.

Kaappeihin tarvitaan valoa myös sisälle, sillä tekstiilien näkemiseen ja sävyjen erottamiseen tarvitaan paljon valoa. Kaapin sisältöä voidaan valaista esimerkiksi suunnattavilla kohdevalaisimilla tai kaapin sisällä olevilla valaisimilla.

Kaappivalojen valonlähteeksi sopivat loisteputket, kämmenlamput tai ledit. Komeroon kannattaa remontissa asentaa sähkövaraus. Vaikka valoja ei asennettaisikaan heti, ne saa helposti paikalleen jälkiasennuksena. Kaappivalaistusta ohjataan helpoiten ovikytkimillä.

Valolla voi vaikuttaa myös tilan mittasuhteisiin. Pitkässä kapeassa tilassa suorassa linjassa olevat, alaspäin suunnatut kattovalaisimet kaventavat tilan kiitoradaksi valojen valaistessa vain lattiaa. Seinävalot jaksottavat pitkää tilaa, ja antavat katseelle kiinnekohtia. Kun valaisin sijoitetaan toiseen seinään tai kattoon lähelle seinää, myös heikkonäköinen hahmottaa tilan paremmin.

Hyvällä, kodikkaalla valaistuksella tilavan eteisaulan käyttöarvoa voidaan lisätä. Jos neliöitä riittää, tilaan tuo ilmeikkyyttä kapea konsolipöytä ja pöytävalaisin, tauluvalaistus tai jalkalamppu. Lattianrajaan asennetut valot toimivat öisin kulkuvaloina.

Valokatkaisin on hyvä sijoittaa lähelle ulko-ovea, jolloin valot saa helposti päälle ja pois. Eteisen valaistustasoa voidaan ohjata yksinkertaisimmillaan samassa valaisinryhmässä hämäräkytkimellä ohjatun valaisimen avulla, mutta valonsäätö päivänvalon mukaisesti on myös mahdollista.